Gabion a régmúltban és ma

2018-09-03
Cimke:

 

A gabion egy régi olasz szóból származik, „gabbione” azaz a "sánckas". Célja elsősorban földfalak megtartása volt, ugyanis kiválóan stabilizálják a talajt és megakadályozzák az eróziót.
A gabion eme remek tulajdonságát mai napig megtartotta több ezer éves történelme során; népszerűségét tovább növeli, hogy természetesen esztétikus és egyben sokoldalúan felhasználható is.

 

A gabionok olyan burkolatok, amelyek bármilyen típusú szervetlen anyaggal feltölthetők: szikla, tégla vagy betontörmelék.

A ketrecek eredetileg fonottak voltak, de mostanában inkább horganyzott vagy rozsdamentes acélhuzalból készült hegesztett hálóból készülnek, melyek nem hajlanak el a sziklák súlya alatt.

 

A gabion szerepe az építészetben

 Körülbelül 7000  évvel ezelőtt gabion típusú szerkezetek védték a Nílus partjait. 

  A középkorban a gabionokat katonai erődítményeként alkalmazták; később építészeti       célokra használták őket: Leonardo da Vinci gabiont használt a milánói San Marco kastély     alapjaihoz.

 A közelmúltban a mérnökök a gabionokat széles körben használják a partvonalak, a   folyópartok, az autópályák és erózió ellen a lejtők stabilizálására. 

 

 

 

 Milyen előnyökkel járhat a gabion kerítés, támfal

    • Esztétikus

A gabionok természetes hatást keltenek és a helyszínen vagy a helyi terepen kiaknázott töltőanyagok használatával tökéletesen illeszkedhetnek a tájba.

    • Környezetbarát: 

Amikor a helyszíni anyagot töltőanyagként használjuk, a szállítási költségek és az ehhez kapcsolódó üzemanyag-fogyasztás megszünnek. Továbbá nem terheljük a környezet mesterséges anyagokkal vagy vegyszerekkel sem a szerkezet kialakításakor. 

    • Fenntarthatóság:

Forró éghajlatú tájakon, illetve nyári napokon árnyékolóként funkcionálnak. A gabion falak egyben passzív hűtést biztosítanak.

    • Könnyű beépítés és stabilitás:

A kővel való kitöltés illeszkedik a föld felszínéhez, rendkívül szilárd és stabil, így nincs szükség alapozásra. Valójában a fal erőssége és hatékonysága idővel növekedhet, mivel a töltőanyag a gravitáció miatt folyamatos nyomást fejt ki az alsóbb rétegekre, így a kövek közötti rések lassan összezárnak. Ezenkívül a növényzet is kitölti az üregeket és megerősíti a szerkezetet.

 

 Milyen anyagok használhatóak a gabion kosarak kitöltéséhez?

 Az üvegszikla vagy hagyományos kő, kavics a leginkább tipikus töltőanyag.   Gyakran a töltőanyagot azonban az esztétikusság és az újrahasznosítás   jegyében választják. Valójában persze csak a képzelet szabhat határt mit   használunk fel. Lehet pl. az építkezésekor téglát vagy törmeléket, üveget, vagy   akár fát. Szerves anyagoknál azonban gondoljunk az idő múlására. Nem árt   lazúrral vagy más tartósító anyaggal kezelni a felületet.

Kisebb kerti elemekhez bútorokhoz használhatunk kisebb vagy puhább köveket is.

 

Ha kedvet kapott a gabiontámfalak telepítéséhez, használja ki, hogy webshoponkban minigabionjaink 4990 Ft-ért megvásáolhatók. Amíg a készlet tart!