Emeltágyás vagy támfal? Esettanulmány gabionra

2017-10-19

Ebben a posztban szeretnénk megosztani Önnel egy sokak számára ismerős kertrendezési technikát, mellyel első sorban a lejtős tereppel rendelkező kerttulajdonosok életét könnyíthetjük meg.

Ennek a budapesti családi háznak a kertjében járva azt gondolhatjuk: "nahát, micsoda különleges kert, rendezett és mégsem szokványos!" 
A tulajdonos elmondása alapján azonban megtudtuk, nem volt ez mindig így. A kerti ágyásokat eddig fa ágyásszegélyek különítették el a lépcsőtől, ill. a gyeptől. A fából készült ágyásszegély azonban elkorhadt, beroskadt és nagy esőzések idején, hosszú éveken keresztül állandó problémát okozott a fűre és kövezetre boruló sárlavina.

Az elkerített területnél tehát az volt az elsődleges cél, hogy tartós és egyben esztétikus megoldást találjunk, amely nem okoz a későbbiekben felesleges plusz munkát a házigazdának. A terület, melyet körbekerítettünk rejtett némi kihívást magában, hiszen egyedi méretezésű, részeiben ívelt támfalat kellett létrehozni, mely követte az eredeti nyomvonalat.

     

A támfal 8 cm széles, melybe kézzel beforgatott, egyesével elhelyezett köveket töltöttünk. A 8 cm széles gabionsávba nagyobb méretű köveket helyeztünk el, melyek a 25x100 mm-es rácsosztásnak köszönhetően stabilak, hosszú évek múltán sem mozdulnak el a helyükről. A fal vastagsága nem véletlenül 8 cm: számolnunk kell a falra nehezedő földtömeg súlyával.

A támfal, avagy az emeltágyás kialakításának menete

1. Az oszlopok betonozása
Ebben az esetben a zártszelvény oszlopokat 1 méter távolságban betonoztuk le. A tűzihorganyzott oszlopokat 80 cm mély gödörbe helyeztük. A földfelszín fölött 1, szintkülönbségek áthidalásának 1,8 méteres magasságban nyúlnak túl.

2. A támfal előkészítése
A kívánt nyomvonalon haladva 20 cm mély és ugyanilyen széles sávot ástunk ki. A gödörbe helyezett geotextil tekercset méretre vágtuk, ezzel is megelőzve a föld bemosódását a támfalba.

3. A gabion összeszerelése
A félbevágott, 1 méter magas tűzihorganyzott gabionrácsokat univerzális rögzítővel 3-3 ponton erősítettük az oszlopokhoz. Az ívelt részeket kézzel, illetve sablon segítésgével alakítottuk ki. 

4. Kőtöltés, utómunkálatok
A képeken is látható, hogy az igazán szép gabion kialakítása időigényes, hiszen egyesével, kézzel beforgatott módon történik a gabion feltöltése. Sok esetben maga a feltöltés több időt vesz igénybe, mint az összes munka együttvéve. Mégis úgy gondoljuk, megéri így dolgozni, hiszen ezzel a módszerrel érhetünk el egy magasfokú esztétikai hatást és stabilitást.

Ezzel a tartós és viszonylag egyszerűen megvalósított projekttel két legyet ütöttünk egy csapásra: a gabion támfal, és egyben emeltágyásként is funkcionál.

További kérdés esetén forduljon kollégánkhoz, Jávor Richárdhoz, aki cégünk gabion-specialistája!