Egyedi 3 méter magasságú gabion támfal tervezése és építése

2019-05-03

A 45 tonna kő felhasználásával megépült, helyenként 3m magas gabion támfal hegyoldalban épült. A tulajdonos nem csupán esztétikai szempontok alapján döntött a kőkosárból készült támfal mellett; a domboldalakra jellemző földmozgások kiküszöbölésére kiváló megoldást nyújt a gabion technika.

Lássuk, milyen lépések szükségesek egy hasonló támfal megépítéséhez:

1. A földmunkák elvégeztével betonalapot készítünk. A támfal biztos szerkezetét 80 cm mély és 1 méter széles beton sávalap biztosítja, melyben 1,5 méterenként, 80x80 cm-es tűzihorganyzott zártszelvény oszlopokat helyeztek el. Erre az egyedi, különösen erős alapozásra a támfal 3 méteres magassága miatt volt szükség.

  

2. A betonalap száradását követően szintén tűzihorganyzott gabionrácsok rögzítésének első szakasza következik; a nagyméretű kövek elhelyezése egyesével, kézzel történik; a prezíc kivitelezés érdekében a szakemberek először az alsó szintet építik meg. A rácsok egymáshoz való rögzítése klipszekkel, egyedi fogóval történik.

  

3. A rácsok későbbi kihasasodását elkerülhetjük, ha minél sűrűbben helyezünk el belső merevítő huzalokat. A támfalat oldalról támasztó földtömeg átszivárgását geotextillel akadályozzuk meg.

  

4. A támfal első magasságának megépítését és kővel való feltöltését követően haladunk felfelé.

  

A cél a domboldalon fekvő ingatlan garázs-, és személybejáratának biztosítása volt. A gabion támfalra nehezkedő föld megtartásához olyan megoldást kellett keresni, amely hosszú távon biztonságot nyújt az ott élők számára. A Kerítésrendszerek Kft. gabionszakértője teljeskörű szakmai segítséget nyújtott a tervezés során. Köszönjük a kivitelezést a MAGNUM Szereléstechnika Kft.-nek!