Műemlékvédelem gabionnal

2023-11-29

A gabion számos pozitív tulajdonságának köszönhetően remek lehetőséget nyújt műemlék épületek kiegészítésére. Hoztunk is erre egy gyönyőrű példát.

Az Eggum egy kis közösség messze északon Norvégiába, Vestvågøy szigetén. A kis halászfalu számunkra itt Magyarországon, egy kerítésekkel foglalkozó cég számára egy rendkívüli projekt miatt érdekes, amiben gabiont használtak fel.

Az egykori halászfalu közvetlenül a tengerre néz, egy kis, sík földsávon helyezkedik el, meredek sziklák és a tenger között. Eggum azonban már nem a számottevő halászatról íres, hanem mert a nyári szezonban lakókocsik lepik el a település környéket. A turisták azért érkeznek, hogy csodálatos környezetben élvezzék az éjféli napsütést, ott északon, ahol egész hónapokig tart a nappal. A lakókocsik találkozási pontja Kvalhausen, ami egy domb, egy erőddel, amit a németek a második világháborúban radarállomásként használtak.

2004-ben a Norvég Közútkezelő pályázatot írt ki az E10-es út menti turisztikai beruházásokra. Ez az út egészen az északi sarkkör fölé húzódik, ahová már csak azért is érdemes ellátogatni, mert a csodálatos táj mellett láthatjuk az északi fényt, vagy részünk lehet abban az élményben, hogy nyáron nem megy le a nap.

A pályázatot a Snohetta nevű cég nyerte, és pont a lakókocsival érkező látogatókra gondoltak. Ahhoz azoban, hogy a helyi adottságok és az erőd valóban használható legyen, szükség volt egy kiszolgáló épületre, mosdóval, konyhával.

Ezt a kiszolgáló épületet egy amfiteátrumban helyezték el, ezen kívül két parkolóban lehetséges a lakókocsik parkolása. A parkolók pedig már meglevő gödörben alakították ki, úgy, hogy azok mindegyike a tengerre nézhessen. Tehát nem végeztek nagy tereprendezést.

Az amfiteátrumot gabionból alakították ki, mely több szempontból is jó választás.

A gabion egyrészt jól bírja a szélsőséges időjárást. Nem repedezik és nem fagy meg. Másrészről formában is illeszkedik a kőből épült erődhöz. A projekt során fontos szempont volt, hogy az új elemek illeszkedjenek a helyszínen már meglévő anyagokhoz és formákhoz. Így például a kiszolgáló épület külső borítása is a helyszínen összegyűjtött uszadékfából készül. A gabiont pedig morénakővel töltötték, igy formában is összekapcsolódik hosszú évtizedek óta ott álló erőddel.

A harmadik kiváló tulajdonsága a gabionnak, mely alkalmassá teszi műemlék épületek fejlesztésére, azaz szükség esetén nyom nélkül elbontható. Így például építése sem rongálja meg a műemléket és ha később is szeretnék fejlesztéseket végezni egyszerűbben bonthatjuk, mint a habarccsal és betonozással épített falakat.

A projekt során végig a vezérelv volt a helyszínhez való illeszkedés és a helyszíni lehetőségek kihasználása. Maga a terep határozta meg a lakóautók gyülekezési területeinek, az autók parkolásának és magának a kiszolgáló épületnek a helyét. A Kvalhausen-dombon egy meglévő gödörben alakították ki az épület helyét, és a parkolót is komolyabb tereprendezés nélkül sikerült megépíteni úgy, hogy a lakóautók a tengerre nézzenek.

Másik kevésbé látványos példát Ausztriából hoztuk. A Carnuntum Bad Deutsch Altenburg egy római kori gladiátoriskola. A képen jól látható az ókori falak romjai és a mai elveknek megfelelően jól elkülöníthető az utólag épített gabion, amivel kiegészítették a falakat. A gabion ráadásul megakadályozza a föld mozgását, igy nem csak esztétikai jelentősége van, hanem megvédi a leleteket a károsodástól, rongálástól.


Előző cikk:
Vissza:
Blog oldal
Következő cikk:
Gabion kisokos