Miért jobb a gabion mint a zsalukő, vagy a beton?

2017-04-19

A beton, illetve a zsalukő felhasználási lehetőségei vetekszenek a gabionéval, ám korántsem mindegy, mire használunk zsalukövet, illetve betont, és mire a gabiont. 
Előbbiek elismert előnyei, tulajdonságai mellett a gabion jobb megoldás ott, ahol akárcsak minimális földmozgásra, a talaj tömörödésére kell számítani, hiszen az ezekből adódó repedések bizony egy egyszerű támfalon vagy kerítésen is csúnyák, sőt akár veszélyesek – gabion esetén azonban ilyenek nincsenek.
A gabion jó vízáteresztő képessége jóvoltából szintén nem kell számolnunk felfagyással, felvizesedéssel, sókivirágzással. További előnye a gabion rendszereknek a gyors telepíthetőség, illetve a költségmentes bontás és újratelepítés lehetősége. És ha már a költségeknél tartunk, fontos megemlíteni azt a korántsem elhanyagolható szempontot, hogy hasonló megjelenésű támfal vagy kerítés építése esetén a gabion olcsóbb – ahogy azt példaszámításaink is mutatják. 
Hagyományos téglafal és téglával töltött gabion direkt összehasonlításában ugyanúgy felsorolható a gabion valamennyi előnye, mint kő töltőanyag esetén, és itt az egyszerűbb, tisztább és gyorsabb telepítés előnye egyértelműen megmutatkozik a munkadíjban is, csak ennek köszönhetően olcsóbb a gabion.