Hogyan alakítsuk kerítésünket házunk megjelenéséhez? - A modern gabion iskolapéldája.

2020-04-14

Egy budapesti házaspár új építésű házuk kerítésének kivitelezésében kérte segítségünket.
Az építészük gondosan ügyelt arra, hogy az épület impozáns formáit a viszonylag hosszabb előkert kihangsúlyozza, ezért elegáns egyedi megoldást akartak bejáratra is.
Konkrét elképzeléssel kerestek meg minket. Színben és formákban harmonizáló masszív frontkerítést, illetve kocsifeljárót képzeltek el antracit kapuval és világos színű gabion falakkal.

Megbeszélés és helyszíni felmérés után 20 cm vastag Basic rendszert választották, mely az egyik legerősebb gabion típus rejtett tartóoszlopokkal.
Bejárati kapujuk egyedi gyártmány, a megbízó igényei alapján a gabion rendszerhez illeszkedik, mely horganyzott táblákból és fehér mészkőből épült fel.
A kerítés stabil de természetes és megfelelő takarást biztosít. Jó példája annak, hogyan igazíthatjuk a gabiont házunk modern megjelenéséhez.

Összeszerelési leírás:

Az első fázis az oszlopok pontalapozása, szükség esetén sávalap kialakítása.
 A beton kötési ideje után megkezdődhet a rácsok felszerelése. Általában a külső oldal teljes magassága felszerelésre kerül, míg a belső oldal rendszerint két ütemben készül.
Kitöltéskor óvatosan, kézzel kell a köveket a rácsok közé helyezni. Nem szabad dobni vagy önteni, mert a rácsok elmozdulhatnak.
A belső merevítők megfelelő számú elhelyezése is fontos ahhoz, hogy a rácsok párhuzamosak maradjanak. A merevítők számát a kerítés mérete, súlya határozza meg.
Ha különböző színű kövekből mintát kívánunk kialakítani, érdemes arról egy ábrát  felragasztani a rácsokra, így könnyebb a forma megtartása. Kitöltéskor fontos a kövek válogatása, összeforgatása, az éles részek legömbölyítése, hogy azok lehetőleg minél kisebb hézagokat hagyva, a lehető legszorosabban illeszkedjenek.

Ha Ön is gabion kerítést szeretne, tervezéskor kérje szakértőnk segítségét.