Gabiontechnológia a passzívházakban - Solar Dechatlon Europe 2019

A Solar Dechatlon Europe 2019 verseny keretein belül a Budapesti Műszaki Egyetem csapata olyan passzívházat hozott létre, mely megoldást jelenthet 800 000 kockaház-tulajdonosnak; a könnyűszerkezetes modulokat laikusok is felhasznáhatják, ötleteket meríthetnek a már elavult rendszerek megújításához. De hogyan kapcsolódik a gabiontechnológia a projekthez?

Hűtő-fűtő gabionfalak

A gabion téli fűtő hatása: a BME passzívházába bekerült gabion tömegfalnak nem csupán esztétikai jelentősége van; a fal egy naptérben áll, ahol a téli időszakban magába szívja a napsugárzás által termelt hőt, majd a levegő keringetésének segítségével a ház további részeire áramoltatja. 

Számos déli országban már felismerték, hogy a nyári forróságban víz csepegtetésével a fal hűtését idézhetik elő; természetesen a gabion alá egy vízzáró réteg rögzítése szükséges. A lehűtött kövek csökkentik a ház hőjét, így alakítva ki egy természetes légkondícionáló rendszert.

A 2,7m magas, 3m hosszú és 30 cm széles falba összesen 3,7m³ zúzott bazaltszikla került. Fontos megemlíteni, hogy ezekben az esetben nem véletlenül használnak vulkanikus kőzetet; a bazalt törőszilárdsága elérheti az 5000 kg/cm²-t, ennek köszönhetően magas hőmegtartó tulajdonságú. A fal építéséhez szükség volt továbbá 12db., 5x10cm-es osztású tűzihorganyzott rácsra. A rácsok egymáshoz erősítéséhez klipszeket és spirált használtak, az egész szerkezetet pedig egy meglévő falhoz erősítették hozzá. A pontos rögzítés kiemelkedő jelentőségű, hiszen a 6 tonnányi kő nem elhanyagolható mennyiség, a hanyag rögzítés komoly baleseteket idézhet elő.

A támaszfal szellőzőin keresztül áramoltatott levegő a falra erősített hőtükör fóliák segítségével jut a gabionfaltól a nappaliba. A technológiai fejlesztés eredményességét a szakemberek pontos mérésekkel támasztják majd alá, hiszen nem csupán a ház, hanem a gabionfal hőmérsékletét mérik a fal különböző pontjain elhelyezett hőmérők segítségével.

A BME által készített ház a többi nemzetközi művel együtt megtekinthető Szentendrén szeptember 29-ig, az ÉMI telephelyén

További információ a hűtő-fűtő gabionfalakkal kapcsolatban: www.gabionok.hu