Gabion támfal tervezése; mire figyeljünk oda?

2017-06-12

1. Ágyazat
A támfalat csak megfelelően tömörített ágyazatra építsük. Házilagos kivitelezéskor javasolt a tömörített kő  (kb. 30 cm) vagy öntött beton ágyazat (fagyhatárig). Ha más ágyazatra szeretnénk támfalat építeni kérjük ki statikus tervező tanácsát!

 

     

 

2. Támfal magasság, szélességnek meghatározása
Megfelelő ágyazat esetén a támfal magassága nem lehet nagyobb mint a támfal szélességének kétszeresen. Legfeljebb két azonos szélességű támfal elemet helyezzünk egymásra. Ha magasabb támfalra van szükségünk növeljük a támfal szélességét.

 

 

     

 

3. Támfal lépcsőzés teraszosan
 A teraszos  lépcsőzés szabályainak betartásával (támfal magasság 2,2 szerese a terasz hossz lépcsőnként) teraszosan érjük el a magasságot.

 

 

4. Átbillenés és eltolódás elleni védelem
Ha lehet a támfalat 5-8 fokban döntsük a rézsű felé. Így még egymásra építhetők az elemek viszont az átfordulás veszélyét csökkentjük. Fal eltolódás ellen javasolt az alsó elemet 10-25 cm mélyen a földbe süllyeszteni.

 

 

5. Gabionok összeépítése elemekből
Ha elemekből építjük össze a gabion támfalat, akkor egyes rács duplázások elkerülhetők így -igaz többlet munkával- az anyag szükséglet 20%-kal csökkenthető.

 

     

6. Geotextil használata

A támfal mögötti föld visszatöltését válasszuk el a gabiontól, ehhez használjunk geotextilt.

 

7. Támfal mögötti torlódó víz elvezetése
A támfal összegyűjti a talajban a lejtőn lefolyó nedvességet. A fagyásból eredendő károkozás végett a támfal mögé javasolt egy vízelvezető dréncsövet beépíteni.

 

 

8. Statikus által tervezett gabion falak

Statikus által lehetőség van max. 9m magasságig egyedi gabion falat terveztetni. Ha az egyben építendő fal magassága meghaladja a 1,5m-t akkor mindenképp javasoljuk statikus terv készítését!