A gabionról

2017-03-12
Cimke:

A gabion dróthálóból összeállított olyan konténer (drótkosár vagy kőkosár), amely különféle töltőanyaggal tölthető és rendszerré építhető, így szinte végtelen felhasználási lehetőséget kínál. A sásból, vesszőből font és iszappal vagy kővel és földdel kitöltött kasokat már több ezer éve használják folyók partvédelmére, várak erődítésére. A kasokat az olasz gabbione (nagy kas) szóból eredően nevezik ma gabion szerkezetnek. 

A gabion oldalait alkotó drótháló táblákat drótspirállal vagy klipsszel rögzítjük egymáshoz. Annak kiküszöbölésére, hogy a töltőanyag betöltése után a gabion oldalai kipúposodjanak, azaz a gabion „kihasasodjon”, a szemközti táblákat összekötjük. Nagyobb gabion esetén a rövidebb oldalakkal párhuzamos merevítő dróthálót, úgynevezett diafragmát is elhelyezünk a gabionban.

A gabion bármilyen formában elkészíthető, a legjellemzőbb az oldalanként fél méter hosszú, szabályos kocka alakú, illetve a kétszer ekkora, egy méter magas gabion. Ezek anyaga kiemelkedően tartós, cink vagy cinkalumínium horganyozású acélhuzal, akár UV-stabil PVC-bevonattal. A gabion töltésére tetszőleges töltőanyag választható, jelenleg a kő a legelterjedtebb erre a célra. Messziről meghatározzák a gabion rendszer látványát a töltésére használt színes kövek, amelyek mérete a drótháló szerkezetének sűrűségétől függ.


Előző cikk:
Gabion beltéren
Vissza:
Blog oldal
Következő cikk: