5 kreatív töltőanyag gabionhoz

2021-05-31

Szeretne gabiont és épp azon gondolkozik, mivel tehetné különlegessé? A gabion kerítések nagy népszerűségnek örvendenek, amit a nagy variálhatóságának köszönhetnek. Nem csak a forma alakítható könnyedén a kedvünkre, de a kitöltésnek is számtalan módja van. Ebben a cikkben bemutatunk öt alternatív töltőanyagot, ami által a gabion sokszínűségét is alátámasztjuk.

A gabion kitöltése

A gabion kitöltésénél persze nem csak az anyagára kell gondolnunk, hanem a megfelelő kitöltési technológiára is. Nagyobb köveknél fontos, hogy kézzel forgassuk meg a köveket úgy, hogy azok minél kisebb réseket hagyjanak. A kisebb pár centi nagyságú köveket önthetjük is, viszont a háló nagyságának igazodnia kell a kövek nagyságához, hogy azok ne hulljanak ki. Különlegesebb töltúőanyagot is használhatunk, ahogy azt a későbbiekben látni fogjuk, viszont ezek az anyagok sokszor egyedi töltési technológiát igényelnek. Például zöld gabionfalak esetében gondoskodnunk kell arról, hogy a föld ne hulljon ki és a növényeket is locsolni, gondozni tudjuk.

1, Klasszikus kövek

 Természetesen a leggyakoribb és legnépszerűbb anyag a kő. Azon belül is a mészkő, bazalt, kulé kavics. De a klaszikus kövekkel is lehet egyedit varázsolni például, ha mintákat alakítunk ki.

 

2, Üveg

  Általában a gabionokkal foglalkozó üzletekben vásárolhatunk direkt töltőanyagnak használható gabionsziklát. Önmagában is rendkívül szép, de van még egy előnye. Mivel az üveg átengedi a fényt, így megvilágítható gabionfalunk lehet.
Azonban még egy különleges opció van az üveggel való töltésre. Balatonboglári Temető-dombon található Kék és Vörös kápolna körüli területeket gabion segítségével újították fel. Itt egyes emlékműveket üres pezsgősüvegekkel töltötték meg, így emlékeztek meg a város nagy múltú pezsgőgyártását.


 

3, Fa

Rendhagyó és mégis gyönyörű: ha gabionokat szeretne tölteni, nem feltétlenül kell köveket használnia. Mit szólnál szép, masszív fából készült korongokhoz, vagy mindkettő keverékéhez?

4, Zöld fal: föld és növények

 A földdel töltött gabionoknak a szépség mellett nagy előnye a hangszigetelés és a növények által a szálló por megkötése, illetve a kellemes klíma kialakítása. Hogy Milyen növényeket érdemes telepíteni az ilyen zöld falra az elsősorban ízlés kérdése, de azért kérdezzen bátran bármely kertészeti szakkereskedésben.

 

5, Építkezési hulladék

Két legyet üthetünk egycsapásra, ha az építkezésen megmaradt bontott téglát, cserepet, egyéb anyagokat hasznosítjuk.

+1, Bármi

Sokat spórolhatunk, ha keverjük az áltaunk kedvelt dekoratív töltőanyagot más olcsóbb, könnyebben hozzáférhető anyaggal. Ha a gabion belsejébe teszünk akár bontott anyagot, akár pár zsák homokot, a látható külső részekre tegyük a dekoratív mészkövet vagy az általunk preferált anyagot. Ha figyelünk a töltésnél a kövek beforgatására, teljes mértékben fedhetjük a belső részeket.

 

Gabionnal kapcsolatos kérdéseivel keresse bátran Jávor Richárd szakértő kollégánkat:
javor.richard@keritesrendszerek.hu
+36/20-359-1784


Képek forrása: Pinterest